Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Systemd στη Fedora 15

Λίγο πριν δημοσιευτεί η έκδοση 15 της Fedora, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά είναι η χρήση του systemd ως παροχέα για το /sbin/init. Ως κάποιος που παρακολουθεί τις διαφορετικές προσπάθειες για σοβαρότερο process / service management στο Linux τα τελευταία 10 χρόνια πιστεύω ότι το systemd είναι μια φιλόδοξη και πολλά υποσχόμενη προσπάθεια.

Ο δημιουργός του systemd, Lennart Poettering, έχει γράψει μία πολύ ενδιαφέρουσα σειρά από blog posts όπου παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά αυτού του service manager:


  • Why systemd
  • Systemd for administrators (PDF με τα άρθρα της σειράς)

Όσοι ενδιαφέρονται για init systems και service management θα ήταν πολύ χρήσιμο να ρίξουν μια ματιά ...

2 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον. Κρίνοντας από τα χαρακτηριστικά, μάλλον αξίζεi η μετάβαση. Το κακό είναι βέβαια ότι γίνονται τόσο συχνές αλλαγές σ'αυτό το τμήμα του λειτουργικού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε θα έλεγα ότι είναι κακό από την άποψη ότι κακά τα ψέμματα η Fedora έτσι κι αλλιώς είναι φτιαγμένη για να είναι "bleeding edge" (το bleeding φυσικά το παθαίνουν οι χρήστες :P - ναι κι εγώ χρησιμοποιώ Fedora μεταξύ άλλων) .

    Επίσης, πραγματικά ικανοποιητική λύση σε αυτό τον τομέα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οπότε είναι καλό να έχουμε μια τέτοια "μάχη" μεταξύ εναλλακτικών (sysvinit, upstart, systemd, κλπ) μέχρι να προκύψει σαφής νικητής και να κλείσει επιτέλους το ζήτημα :)

    Πιστεύω ότι όποιος και αν επικρατήσει, στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα έχουμε περισσότερο αντί για λιγότερο standardization ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή