Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Wake On LAN σε Ubuntu

Το "wake on LAN" είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό στα σύγχρονα desktop.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός "server" υπολογιστή που βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο ή όροφο (ή ακόμα περισσότερο σε μη προσβάσιμο από εμάς χώρο) και θέλουμε ένα εύκολο τρόπο να τον "ανοίγουμε" χωρίς να σηκωθούμε από τη θέση μας.

Για να το χρησιμοποιήσουμε, καταρχήν πρέπει να το υποστηρίζει το BIOS. Από τη στιγμή που είμαστε εντάξει με το BIOS, στο ubuntu χρειάζονται απλά 2 ρυθμίσεις:

Καταρχήν, στον υπολογιστή-server, στο /etc/default/halt προσθέτουμε την εξής γραμμή:
NETDOWN=no
Έπειτα, βρίσκουμε το MAC address της κάρτας δικτύου. Αν π.χ., η κάρτα που χρησιμοποιούμε είναι η eth0 τρέχουμε π.χ., το ακόλουθο:
ifconfig eth0 | grep HWaddr | awk '{ print $5 }'
και ο αριθμός που μας επιστρέφει αυτή η εντολή (της μορφής XX:XX:XX:XX:XX:XX) είναι το MAC address. Στην απίθανη περίπτωση που η παραπάνω εντολή δε δουλέψει σωστά, ένας άλλος τρόπος είναι να εγκαταστήσετε το πακέτο macchanger και να τρέξετε:
macchanger eth0
Από τη στιγμή που έχετε κάνει τη ρύθμιση στο /etc/default/halt και έχετε κρατήσει σημείωση με το MAC address μπορείτε να κλείσετε τον υπολογιστή-server. Όταν κλείσει κοιτάξτε την κάρτα δικτύου, το λαμπάκι πρέπει να ανάβει ακόμα.

Αν όλα έχουν πάει καλά, μπορείτε τώρα να "ξυπνήσετε" τον υπολογιστή server από ένα άλλο μηχάνημα εντός του ίδιου τοπικού δικτύου τρέχοντας
wakeonlan XX:XX:XX:XX:XX:XX
όπου αντί για τα X βάζετε τη MAC address που έχετε σημειώσει. Για μεγαλύτερη ευκολία, η παραπάνω εντολή μπορεί να γίνει κάλλιστα μία συντόμευση στο desktop σας (π.χ., "wake server") ώστε να αρκεί ένα διπλό κλικ ώστε ο server σας να "ξυπνήσει".

Δυστυχώς τα παραπάνω δουλεύουν μόνο μέσω τοπικού δικτύου (το wake on lan λειτουργεί κάνοντας broadcast ένα "μαγικό πακέτο" το οποίο οι routers έχουν ρυθμιστεί να το "κόβουν") οπότε αν θέλετε να ξυπνάτε μηχανήματα μέσω internet χρειάζεται σχετική υποστήριξη από το router σας ή ένα άλλο μηχάνημα στο ίδιο τοπικό δίκτυο με το server σας, το οποίο θα στείλει το πακέτο αυτό για λογαριασμό σας.

-Παντελής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου